Lentokentältä Pariisin keskustaan

Kun viimeisetkin laukut on poimittu matkatavarahihnalta, alkaa karavaanivaihe, eli koko konkkaronkka rattaineen ja laukkuineen pitäisi saada Pariisin keskustaan, jotta loma voi vihdoin alkaa. Kun ensimmäistä kertaa matkustin yksin vaunujen kanssa kentältä keskustaan, kului hissien ynnä muiden etsimiseen yllättävän paljon aikaa, siksi kerronkin tässä yksityiskohtaisesti kaiken sellaisen, mikä omasta mielestäni oli oleellista. Mikäli sinulla on apukäsiä, matkaseuraa ja loistava kaikesta-selvitään-asenne, niin voit skipata tämän kirjoituksen yli, jos taas matkustat yksin vauvasi kanssa ja olet luonteeltasi ylitarkka stressinlietsoja, niin tämä on juuri sinulle.

Jos lentosi laskeutuu Charles de Gaullen kentälle (lyhenne CDG, kutsutaan myös nimellä Roissy)

Kaikki mm. Finnairin lennot laskeutuvat CDG:n kentälle. Ensimmäistä kertaa lentäessäni suurten Emmaljunga-vaunujen kanssa, olin taittanut ne pienimpään mahdolliseen kokoon, irrottanut pyörät ja lytistänyt kovan kopan lysyyn vahinkojen minimoimisen toivossa. Rataspaketti saapui matkatavarahihnalle matkalaukkujen seassa ja alkoi vaunujen uudelleen rakentaminen. Pieni säpiköivä viiden kilon paketti vain tuotti huolenaihetta, mihin ihmeeseen lykkään vauvan siksi aikaa, kun alan kokoamaan vaunuja renkaista lähtien?!

image-6
Jes, kaikki tavarat koossa! (Huom. Finnairin lennot laskutuvat 2D- terminaaliin, ei 2E kuten tässä kuvassa)

Koska oli talviaika, niin etsin syrjäisen nurkan, jossa ylitallottavaksi jäämisen riski oli pienin, levitin takkini lattialle, laskin vauvan siihen ja aloitin vaunujen kasaamisen. Suoriuduttuani kunnialla tehtävästä, pääsimme jatkamaan matkaa. Toinen vaihtoehtohan olisi toki ollut hypätä paketteineni kaikkineni suoraan taksiin, mutta tämähän ei tietenkään sopinut taistelijamutsi-asenteeseeni, jonka tehtävä oli selvitä voittajana kaikista matkan varrella olevista esteistä. Lähdin siis vaunuineni kulkemaan kohti juna-asemaa. Lipunmyyntitasolle pääsee hissillä, joka on ensimmäisten vastaantulevien liukuportaiden kohdalla, Sheraton hotellin läheisyydessä.

Lipun ostaminen

RER-junalipun voi ostaa automaatista kortilla (hinta 10,30€) tai jonottaa palvelutiskille jos haluaa maksaa käteisellä. Molemmista päistä hallia pääsee alas laituritasolle, mutta vain toisessa päässä on hissi. Sud (etelä-)päässä on iso S-kirjain ja tästä päästä hallia löytyy hissi. Käytä sellaista lippuporttia jossa on pieni ”koppi” (eteinen?). Painamalla nappulaa ovet aukeavat, pääset vaunujen kanssa eteiseen, syötä lippu, odota 5 sekunttia ja seuraava ovi aukeaa.

Säästä RER-lippu, sillä tarvitset sitä myös päästäksesi ulos juna-asemalta määränpäässä!

Päästyäsi lippuporteista läpi, tee välittömästi jyrkkä u-käännös, niin löydät hissin laituritasolle. Se on aika lailla piilossa, joten tämä on hyvä ehkä tietää etukäteen. Kaikki RER-junat menevät Pariisin keskustaan ja kaikilla RER-junapysäkeillä on periaatteessa esteetön kulku, toisin kun metroasemilla. Periaatteessa siksi, että joskus hissit ovat epäkunnossa mutta silloin yleensä voi luottaa kanssamatkustajien apuun. Ensimmäinen pysäkki Pariisin keskustan sisäpuolella on Paris Nord  = Gare du nord.

Tämän lisäksi kentältä pääsee keskustaan lentokenttäbusseilla, ja mikäli kohteesi on Champs-Elysees, Eiffel-torni tai Montparnasse, niin bussikuljetus voi olla varteenotettava vaihtoehto. Asuinpaikkamme huomioiden, on kohdallani ollut helpompaa kulkea RER-junalla.

Näyttökuva 2018-02-01 kello 16.42.58
Bussit lentokentältä Pariisiin. Lähde: Le-bus-direct.com. Luettavissa: https://www.lebusdirect.com/les-navettes-roissy-cdg.html

Sittemmin olen joskus jättänyt taistelijamutsiasenteen naulakkoon ja sallinut itselleni taksiin hyppäämisen helppouden. On hyvä pitää mielessä, että ruuhka-aikoina kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle.  Sain hyvän hyvän vinkin Pariisin mammoilta. Mikäli varaa lentokenttäkuljetuksen etukäteen, niin samalla voi varata myös lapsen turvaistuimen.

Myös junalla liikkumiseen kannattaa varata aikaa, sillä välillä junayhteydetkin pätkivät teknisten ongelmien, lakkojen yms takia. Mikäli haluat tarkistaa, onko junayhteytesi ilmoittanut ongelmista ja ymmärrät ranskaa, niin katso linkki http://www.ratp.fr/ ennen lähtöäsi lentokentälle. Täältä Etelä-Pariisista CDG:n lentokentälle ajaa parhaimmillaan reilussa puolessa tunnissa mutta perjantaisin ruuhka-aikaan varaisin jopa kaksi tuntia matkantekoon. Aika-arvio riippuu ihan lähtöpaikasta, ruuhkasta ja taivaankappaleiden asemasta.

Jos lentosi laskeutuu Orlyn lentokentälle,  voit lukea lisää aiheesta Saapuminen Orlyn lentoasemalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s