Ranskassa kielo tuo vappuna onnea

Huomenta vappuaatto, tervetuloa Pariisiinkin! Lapsuuden vapuista muistan ihanan ihmisvilinän, vappuroinakojut ja tietenkin foliopallot. Oli ihanista ihaninta valita vappuleluja, nauttia karnevaalitunnelmasta ja mutustella herkkuja. Haluaisin tarjota omallekin naperolle kokemuksen kevään juhlan riemusta, ja olen käynyt tarkistamassa serpentiinitarjonnan korttelin sekatavarakaupasta. Juhlan pirskahdukset arjen lomassa tuovat iloa myös metrin mittaisille.

Ranskassa 1. toukokuuta on työväen juhlapäivä ja pyhä, kuten Suomessakin. Toinen mukava vappuun liittyvä perinne on kielojen antaminen lähimmäisille, sillä niiden sanotaan tuovan onnea.

Kielojen myynti Pariisin kaduilla
Kielojen myynti Pariisin kaduilla

Perinne sai alkunsa jo 1560-luvulla, kun Ranskan kuninkaalle ojennettiin vierailureissulla kielonoksa tuomaan onnea. Vasta 10-vuotias kuningas ihastui tarinan mukaan ikihyviksi ja päätti myöhemmin virallistaa tavan tarjota kielonoksa hovin naisille ensimmäinen toukokuuta.

Kielo on säilyttänyt Ranskassa asemansa vappupäivän perinteiden joukossa ja tänäkin päivänä kadut täyttyvät kielojen kaupustelijoista vapun lähestyessä. Villikieloja saa myydä kadulla verottomasti kuka tahansa mutta myyntiä koskevat kummalliset säännöt. Kukkia ei saa kääriä paperiin eikä istuttaa ruukkuun, myös myyntipöydän pito on kielletty. Jos kieltoja rikkoo, seuraa sakkoja ja kielojen poistaminen. Kukkakaupassa kieloja myydään vaikka minkälaisissa ruukuissa ja koristepapereissa, samalla niistä saa pulittaa suolaisen hinnan.

75 000 000 kieloa kasvatetaan tänäkin vuonna vappua varten myytäväksi.

Vauvan eka vappupiknik
Vauvan eka vappupiknik

Pariisissa ei ole tapana villiintyä kaduille asti karnevaalitunnelmissa juhlistamaan työväenpäivää. Ensimmäisen vapun Ranskassa vietimme mieheni kanssa Seinen varrella kahdestaan sateenvarjon alla nököttäen. Suomalaisten yhteinen piknik oli peruttu huonon sään takia ja edustimme Ranskiksen, koiran ja yhden laitapuolen kulkijan kanssa, joka huomasi riittoisat piknik-eväämme. Onneksi sitä ovat seuranneet aurinkoisemmat ja seurallisemmat vaput suomalaisten keskuudessa.

Toivottavasti tänä vuonna säät ovat suotuisat kaikille vapunjuhijoille ympäri maailmaa. Toivotan kaikille kevään iloa, yhdessäoloa ja hyvää mieltä! 🙂

IMG_3948Ps. Muistakaa ne villahousut sinne Kaivopuistoon tai niitä tulee ikävä illemmalla! Kokemusta löytyy… 😀

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Ranskassa kielo tuo vappuna onnea

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s